lørdag den 6. august 2011

Fredag d. 5. august 2011: Junos rejse til Jupiter

Klokken 9. 15 satte vi kursen mod "Port Canaveral", da vi havde hørt fra pålidelig kilde, at dette skulle være et godt sted at observere opsendelsen af "Juno", der blev sendt op fra "Launchpad 41 v. A.F Canaveral". Iflg. NASA's hjemmeside med den officielle "launchschedule", skulle raketten affyres kl. 11.39, så vi mente at være i god tid, da vi parkerede bilerne i "Jetty Park" kl. 10.50.




Vi faldt i snak med et par lokale, der jævnligt har været på dette sted for at se både raketter og rumfærger blive sendt op, så de kunne fortælle hvor der kunne være gode steder at se opsendelsen.
Fra "Port Canaveral" ville det dog ikke være muligt at se "selve raketaffyringen", men derimod når raketten kom op over en bakketop og  på dens vej ud i himmelrummet.
"Jetty Park" er et fugle- og vildtreservat med mulighed for badning fra stranden og fiskeri fra "broen". Der var allerede "sort" af mennesker på den yderste del af molen, men vi fandt en god plads på midten af broen (det viste sig senere at være "det bedste sted", da raketten kom op over bakketoppen umiddelbart ud for vores position.




Mens vi ventede på raketten, så vi både fisk, skildpadder og en søko der tumlede rundt i vandet, så der var da lidt adspredelse for ungerne i ventetiden.
Ved siden af os sad en "hardcore"-raket familie med radio og internet tunet ind på NASA, så de kunne følge transmissionen live, samt fortælle os andre om de ændringer af tidpunktet der opstod undervejs, bl.a pga. tekniske problemer "på jorden".
Det var en varm og solfyldt dag, så Andreas blev pludselig dårlig (havde sandsynligvis ikke drukket nok væske), så Lars blev nødt til at tage ham med i skyggen for at få ham kølet/bruset og fyldt væske på, med risiko for at gå glip af raketten :-(.

Efter en del udsættelser på hhv. 3, 5 og 10 minutter, fik vi kl. 12.15 besked på at de satsede på affyring kl. 12.25 - og hvis ikke de nåede det inden 12.43, ville det ikke blive i dag, da det så ville være "for sent" ifht. den vinkel og hastighed, der er beregnet for "Juno" at nå "Jupiter" - om 5 år!!!
Kl. 12.24.30 begyndte "naboerne" nedtællingen, (heldigvis var Lars og Andreas nået tilbage), og lige pludselig "op ad jorden", steg raketten med "ild i røven".





Sikke et fascinerende syn - alle klappede og hujede (selv de der havde oplevet det før), og da den var nået et godt stykke op, kunne vi også høre lyden. Nogle af jer så det måske på TV - vi så senere på Nettet, at det havde været sendt på TV2 Nyhederne?
Efter et par minutter var det hele "slut" - og så må vi bare vente 5 år på at høre om "Juno" når sit mål, samt hvilke prøver den sender hjem.
Der blev lige tid til en hurtig dukkert i bølgerne for ungerne, inden vi satte kursen hjemad. Denne gang af de lange lige landeveje, istedetfor den sædvanlige rute ad "Interstate".


Hjemme igen blev der pakket (det er jo vores sidste nat i Orlando), ungerne badede i poolen, inden TV-premieren på "Phineas & Ferb, The Movie", og aftensmaden blev pizza take away.

Ingen kommentarer: